Bettskena

Bettskena hård

Bettskena som är hård framställds i hårdplast, fräst eller framställd för hand.

Har du problem med käkleden, stela käkmuskler eller huvudvärk på morgonen, kan det vara ett tecken på att du pressar eller gnisslar, tänderna nattetid. En del människor kan till och med pressa tänderna dagtid. Om du dessutom tandgnisslar blir också tänderna utnötta. Dessutom kan det leda till ilningar, eller ont i tänderna,  och ett bett som blir insjunket.

För att motverka besvär och för att förebygga skador i bettet och käk apparaten, gör våra tandläkare s.k. bettskena. En bettskena som görs i hårdplast är plan, och appliceras i ena tandraden så att motstående tandrad får röra sig fritt på plastskenan. Det avlastar käkled och käkmuskler. Man sover alltså med skenan i munnen. En hård skena är dyrare än en mjuk skena, men samtidigt håller mycket längre. Det är inte ovanligt att en hård skena håller i 10 år, eller mycket längre. Går bettskena sönder, är det oftast svårt att reparera den. En gammal skena blir också lätt missfärgad, och ofärsch. Då är det bättre att våra tandläkare framställer en ny.

Tre bettskenor i olika färger

Mjuk skena i plast

I samband med stora protetiska ersättningar lämnar vi alltid en s.k. mjuk plastskena för att motverka slitage i den nya konstruktionen och för att förhindra skador. Denna skena görs i mjukplast och håller en viss tid, och behöver förnyas då den blir gammal och sliten.

För att få bästa effekt, framställ denna skena, till skillnad från den hårda, i både över- och underkäken.  Eftersom denna typ av skena är mjuk, anser många patienter att det är lättare att använda, jämfört med den hårda.

Se nedan för skötsel av en skena.

Skötsel

Tandborstning av skenan på morgonen med vanlig tandkräm och kallt vatten. Förvaras torrt eller läggs i vatten under dagen.